Wandelroutes in Apeldoorn: Ontdek de Natuurlijke Schoonheid

Apeldoorn, gelegen in het hart van Nederland, is een paradijs voor wandelaars. Met zijn uitgestrekte bossen, schilderachtige landschappen en historische bezienswaardigheden biedt deze stad en haar omgeving talloze wandelmogelijkheden. Of je nu op zoek bent naar een rustige wandeling door de natuur of een uitdagende tocht door heuvelachtig terrein, Apeldoorn heeft voor elk wat wils. In deze blogpost presenteren we enkele van de mooiste wandelroutes in en rond Apeldoorn.

1. Het Kroondomein Het Loo

Een Koninklijk Wandeling

Het Kroondomein Het Loo is een van de meest iconische wandelgebieden in Apeldoorn. Dit gebied, dat zich uitstrekt over meer dan 10.000 hectare, was ooit het jachtterrein van de Nederlandse koninklijke familie. Tegenwoordig is het een openbaar natuurreservaat waar bezoekers kunnen genieten van de rust en schoonheid van de Veluwe.

Aanbevolen Route:

 • Lengte: 8 km
 • Startpunt: Parkeerplaats bij Hoog Soeren
 • Hoogtepunten: Paleis Het Loo, wildobservatiepunten, uitgestrekte bossen en heidevelden.

Tijdens deze wandeling kun je genieten van de prachtige natuur en misschien zelfs wilde dieren spotten zoals edelherten en wilde zwijnen.

2. De Veluwezoom

Avontuur Op de Heuvels

De Veluwezoom, een van de oudste nationale parken van Nederland, ligt op korte afstand van Apeldoorn. Het park staat bekend om zijn glooiende heuvels, uitgestrekte bossen en kleurrijke heidevelden.

Aanbevolen Route:

 • Lengte: 15 km
 • Startpunt: Bezoekerscentrum Veluwezoom in Rheden
 • Hoogtepunten: De Posbank, uitzichtpunten, schilderachtige bossen en velden.

Deze route is ideaal voor wie op zoek is naar een uitdagende wandeling met adembenemende uitzichten. De Posbank, met zijn panoramische vergezichten, is een absoluut hoogtepunt.

3. Park Berg & Bos

Rust in de Stad

Voor degenen die een kortere, ontspannende wandeling willen maken zonder de stad te verlaten, is Park Berg & Bos een uitstekende keuze. Dit stadspark is een oase van rust en groen in het hart van Apeldoorn.

Aanbevolen Route:

 • Lengte: 5 km
 • Startpunt: Ingang Park Berg & Bos
 • Hoogtepunten: De Apenheul, uitkijktoren, vijvers en tuinen.

Het park biedt een verscheidenheid aan landschappen, van dichte bossen tot open grasvelden, en is perfect voor een ontspannen middagwandeling.

4. Loenense Watervallen

Een Verkoelende Ontsnapping

Een van de minder bekende maar tegelijkertijd meest betoverende wandelbestemmingen in de buurt van Apeldoorn zijn de Loenense Watervallen, de hoogste watervallen van Nederland.

Aanbevolen Route:

 • Lengte: 7 km
 • Startpunt: Parkeerplaats Vrijenberg
 • Hoogtepunten: Watervallen, beekjes, bosrijke paden.

Deze route voert je door een schilderachtig landschap met kabbelende beekjes en indrukwekkende watervallen. Het is een perfecte plek om even te ontsnappen aan de drukte en te genieten van de serene natuur.

5. Het Leesten

Familieplezier in de Natuur

Het Leesten is een populair recreatiegebied net buiten Apeldoorn. Het biedt goed onderhouden wandelpaden die geschikt zijn voor het hele gezin.

Aanbevolen Route:

 • Lengte: 6 km
 • Startpunt: Bezoekerscentrum Het Leesten
 • Hoogtepunten: Spelerij, hondenspeelbos, heidevelden.

Met zijn diverse voorzieningen, waaronder een speeltuin en hondenlosloopgebied, is Het Leesten ideaal voor een dagje uit met het gezin. De routes zijn goed bewegwijzerd en gemakkelijk te volgen.

Tips voor Wandelen in Apeldoorn

 • Kleding en Schoeisel: Zorg voor comfortabele wandelschoenen die goede ondersteuning bieden en kleed je in lagen, zodat je je kunt aanpassen aan veranderende weersomstandigheden. Vergeet niet een regenjas of windjack mee te nemen voor onvoorziene weersomstandigheden.
 • Hydratatie: Neem voldoende water mee, vooral tijdens langere wandelingen. Een hervulbare waterfles is handig en milieuvriendelijk. Overweeg ook om wat snacks mee te nemen, zoals noten of energierepen, voor extra energie onderweg.
 • Respecteer de Natuur: Blijf op de paden om de natuurlijke vegetatie te beschermen en laat geen afval achter om de natuurlijke schoonheid van de gebieden te behouden. Neem een kleine afvalzak mee om je afval en eventueel gevonden afval op te ruimen.
 • Wild Spotten: Houd je ogen open voor wilde dieren, zoals herten, vossen en verschillende vogelsoorten. Benader ze echter niet om verstoring te voorkomen en gebruik een verrekijker voor een veilige observatie.
 • Planning: Controleer vooraf de route, parkeerfaciliteiten en eventuele toegangsregels om je wandeling zo soepel mogelijk te laten verlopen. Informeer jezelf ook over de lengte en moeilijkheidsgraad van de route, zodat je goed voorbereid bent.
 • Veiligheid: Laat iemand weten welke route je neemt en hoe laat je verwacht terug te zijn. Neem je mobiele telefoon mee, maar wees ook voorbereid op gebieden zonder bereik. Een kaart en kompas kunnen in dergelijke gevallen van pas komen.

Conclusie

Of je nu een fervente wandelaar bent of gewoon wilt genieten van een rustige wandeling in de natuur, Apeldoorn heeft voor iedereen iets te bieden. Met zijn rijke geschiedenis, gevarieerde landschappen en prachtige wandelroutes is het een bestemming die je zeker niet mag missen. Trek je wandelschoenen aan, pak je rugzak en ontdek de natuurlijke pracht van Apeldoorn! Bezoek historische kastelen, verken de uitgestrekte bossen en geniet van de rustgevende heidevelden. Apeldoorn biedt niet alleen fysieke uitdaging, maar ook een kans om volledig tot rust te komen en op te laden in de natuur.

Verken de Kracht van Lokale Reclame voor Jouw Bedrijf!

Ontdek hoe lokale reclame de groei van jouw bedrijf kan stimuleren door je onder te dompelen in deze boeiende wereld.

Inhoudsopgave

Verken de Kracht van Lokale Reclame voor Jouw Bedrijf!

Ontdek hoe lokale reclame de groei van jouw bedrijf kan stimuleren door je onder te dompelen in deze boeiende wereld.

Verwante Artikelen

Ontdek Artikelen die Aansluiten bij Jouw Interesses

De Geschiedenis van Apeldoorn: Van Klein Dorp tot Grote Stad

Apeldoorn, gelegen in de provincie Gelderland, heeft een rijke en boeiende geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie. Wat ooit begon ...

Bijzondere gebouwen in Apeldoorn: Een architectonische reis

Apeldoorn, gelegen in het groene hart van Nederland, staat bekend om zijn rijke geschiedenis en prachtige natuur. Maar wat deze ...

Ziekenhuiszorg in Apeldoorn: Een Overzicht van Gelre ziekenhuizen

Apeldoorn, een bruisende stad in het hart van Nederland, biedt niet alleen een prachtige woonomgeving maar ook uitstekende medische voorzieningen. ...

Ontdek de charme van AirBNB in Apeldoorn

Apeldoorn, gelegen in het hart van Nederland, is een stad die bruist van cultuur, natuur en geschiedenis. Deze verborgen parel ...